در این مقاله با کارتریج و کار آن آشنا میشویم.

اگر در محل کار یا منزل خود از پرینتر استفاده میکنید، حتما کلمه ی کارتریج به گوشتان آشناست. یا مثلا میدانید که وقتی پرینتر شما کمرنگ چاپ میکند، باید کارتریج خود را شارژ کنید. همچنین عملکرد این قطعه در انتخاب نوع پرینتر نیز اهمیت زیادی دارد. پس شما باید با ماهیت و عملکرد آن آشنا شوید.

کارتریج

 

کارتریج چیست؟

اگر بصورت تصادفی از چند نفر بپرسید که کارتریج چیست؛ بیشتر آنها این قطعه را جوهر یا ماده ای توصیف میکنند که وظیفه چاپ اسناد را در دستگاه پرینتر بر عهده دارد. اگر شما نیز اینگونه فکر میکنید، دیگر این تصور غلط را کنار بگذارید و با معنای اصلی آن آشنا شوید.

نکته ی مهمی که در خرید پرینتر وجود دارد، نوع مواد مصرفی آن است. زیرا اگر نامرغوب باشد، خسارت فراوانی به دستگاه شما وارد میکند. مواد مصرفی پرینترهای جوهرافشان، جوهر است.  و مواد مصرفی پرینترهای لیزری، پودر یا تونر است. کارتریج مخزنی است که جوهر یا تونر در آن قرار میگیرد.

این قطعه به سه دسته ی جوهری (Ink Cartrige)، لیزری یا تونر کارتریج(Toner Cartrige) تقسیم میشود که هر کدام از آنها در اشکال و کیفیت های مختلف تولید میشود.

معنا در لغت

کارتریج یک کلمه ی انگلیسی به معنای گلوله است و اتفاقا عملکرد مشابهی هم با گلوله در تفنگ ها دارد. همانطور که یک تفنگ بدون گلوله هیچ کاربردی نخواهد داشت، یک پرینتر هم بدون کارتریج کار نمیکند.

این کلمه در لغت به معنای محفظه ای استوانه ای شکل است که در خود جوهر یا هر ماده ی دیگری را نگه می دارد و برای استفاده در مکانیزم های مختلف طراحی شده است.

طرز کار کارتریج

کارتریج فرایند چاپ را بوسیله ی ترکیب جوهرهای مشکی و رنگی و سوزنهای نازلی که روی هد پرینتر قرار دارند، انجام میدهد. در این پرینترها این قطعه از طریق سوزن نازل، بصورت قطرات بسیاز ریز روی کاغذ می آید و بصورت پاششی عمل میکند و در واقع سیستم چاپ، ترمال یا پیزو است. در سیستم ترمال، جوهر ایجاد شده روی صفحه بر اثر حرارت ایجاد میشود، مانند کارکرد پرینترهای اچ پی.

سیستم پیزو حرارتی نیست. جوهر ایجاد شده در این سیستم، الکتریکی یا لرزشی است؛ مانند کارکرد پرینترهای اپسون. در پرینترهای لیزری کارتریج مغناطیسی کار میکند. پس از اینکه درام کارتریج بوسیله ی لیزر باردار شده و تونر را جذب کرده، کاغذ با رد شدن از روی درام در حال چرخش، تونر داغ شده را به خود جذب کرده و طی یک سری عملیات مکانیکی، عمل چاپ صورت میگیرد.

کارتریج استارتر

در هر یک از پرینترها یک کارتریج نو وجود دارد که این یک قطعه ی اورجینال بوده و نام آن کارتریج استارتر است. تنها تفاوت آن که حدود 40 درصد آن پودر دارد. البته ظرفیت کارتریج استارتر بیشتر است ولی چون بصورت اشانتیون روی دستگاه قرار دارد، کاملا پر نیست. پس از اتمام آن، اگر برای اولین با آن را شارژ کنید، 100 درصد شارژ شده است.

چه زمانی باید کارتریج را عوض کنیم؟

اگر پرینتر شما کمرنگ چاپ میکند یا مشکلاتی از این دست دارد، باید بدانید که به تونر و کارتریج آن مرتبط است. در اولین فرصت باید برای شارژ یا تعویض آن اقدام کنید.

تفاوت شارژ و تعویض کارتریج چیست؟

شارژ این قطعه توسط متخصص بررسی میشود و همان کارتریج با تعویض قطعاتی مثل درام و چیپست احیا میشود. اما تعویض کارتریج یعنی کارتریج طرح یا اصل جدیدی را بخرید و جایگزین قبلی کنید. اگر از آن دسته افرادی هستید که پشت هم کارتریج خود را شارژ میکنید باید بدانید که بعد از هر بار شارژ، کیفیت کارتریج افت کرده و از کیفیت چاپ میکاهد.

اگر از قطعه اصل استفاده کنید میتوانید 15 الی 30 بار شارژ انجام دهید اما در قطعه های طرح این رقم به 12 بار میرسد. کیفیت شارژ و تونر ریخته شده درون پرینتر، هرگز به اندازه تونر اولیه در قطعه اصل و طرح نخواهد رسید.

نکات مهم در خرید کارتریج

هنگام خرید، قبل از هر چیز باید به نوع جوهر کارتریج آن توجه داشته باشید. زیرا اینگونه انتخاب بهتری دارید و در هزینه ها هم صرفه جویی کرده اید. اگر پرینتر شما قابلیت چاپ اسناد سیاه و سفید دارد، بهتر است از جوهر سیاه رنگ استفاده کنید؛ چرا که با این کار، در مصرف کارتریج رنگی و سایر هزینه های مربوط به آن صرفه جویی خواهید کرد.

اگر شما هم به حفظ محیط زیست اهمیت میدهید، بهتر است از کارتریج های بازیافتی استفاده کنید. همچنین باید از هماهنگی و سازگاری این قطعه با پرینترتان اطمینان حاصل کنید.

روش های نگهداری کلی از این قطعه

روش اول:

اگر پرینتر جوهر افشان دارید باید بدانید که این جوهر است که عملیات چاپ را انجام میدهد. از همین رو همیشه مقداری از جوهر را در قسمت هد خود و در درون روزنه ها نگه میدارد. و اگر از دستگاه استفاده نکنید، جوهر خشک میشود و روزنه های کارتریج را مسدود میکند. پس برای جلوگیری از بروز چنین مشکلی، همواره آن را با جوهر پر کنید.

روش دوم:

به هیچ عنوان کارتریج ها را در جای گرم نگهداری نکنید. این کار منجر به منبسط شدن هوای درون آن میشود و نشتی هایی را بوجود می آورد. اگر از مخزن استفاده میکنید باید بدانید در اثر کارکرد پرینتر، در قسمت سر هد مقادیری جوهر انباشته میشود. از این رو برای بالا بردن کیفیت چاپ توصیه میشود هر ماه یکبار و یا بعد از هر 100 برگ چاپ شده، سر هد را روی یک دستمال مرطوب قرار دهید تا جوهرهای باقیمانده پاک شوند.

روش سوم:

در زمان جا انداختن آن در پرینتر باید حواستان را کاملا جمع کنید. زیرا به هیچ عنوان نباید به سوزنهای داخل چاپگر و همچنین تراشه طلایی رنگ روی آن آسیب وارد کند. در صورت هر گونه برخورد و آسیب، مدارها پاره شده و ارتباط چاپگر و کارتریج قطع میشود.

نگهداری از کارتریج تمام شده

وقتي اولين نشانه های اتمام جوهر هر کدام از کارتريج هاي رنگي يا سياه را مشاهده کردید، زمان را هدر ندهید و به سرعت آن را از پرينتر خارج نموده و به روش زير بسته بندي کنيد تا به دست کسانی برسانيد که بتوانند آن را برايتان شارژ کنند. اگر هم ميتوانيد شارژ را انجام دهيد، که بهتر است، باز هم صرفه جويي در هزینه کرده ايد.

  • يک عدد کيسه پلاستيک زيپ دار (زيپ لاک)
  • يک نوار باريک (30 در 2 سانتي متر) از پارچه کرک دار يا دستمال کاغذي کلفت
  • يک عدد کش حلقه اي

روش بسته بندي به صورت زير است:

  • کارتريجی که خالي شده را از پرينتر بیرون آورید.
  • نوار باريک را چند بار تا کنيد تا به اندازه طول حدود 3 سانتي متر کوچک شود . آن را خيس کرده. اين خيس بودن بايد حاوي آب باشد اما چکه نکند.
  • کارتريج و نوار خيس را در پلاستيک قرار دهيد. توجه داشته باشید که نوار خيس کافي است به بدنه بچسبد و نبايد هيچ گونه تماسي با هد يا قسمت هاي جوهری داشته باشد . وظيفه اين نوار خيس، مرطوب نگه داشتن درون پلاستيک است.
  • کيسه را ببندید و زيپ آن را خوب ببنديد.
  • با کش دور پلاستيک را محکم کنيد.
  • هرچه سريع تر نسبت به شارژ کردن آن اقدام کنيد.

اگر نتوانستيد به موقع شارژ کنيد توجه داشته باشید لازم است تا نوار کاغذي را حداقل هفته اي يک بار مجددا خيس کنيد.

خرید کارتریج

برای مشاوره و خرید کارتریج مورد نظر خود با فروشگاه ملل تماس بگیرید.