بارکدخوان یا اسکنر بارکد، دستگاهی است که اطلاعات ذخیره شده در بارکدهارا میخواند و در سیستم نرم افزاری ثبت و ذخیره میکند. بارکدخوانها از سه قسمت تشکیل میشوند: سیستم نورافشانی، حسگر و رمزگشا.

بارکدخوانها را میتوان به چهار دسته اصلی تقسیم کرد:

بارکدخوان قلمی (pen reader): قلم خوانها یا بارکدخوانهای قلمی به شکل خودکار یا ترکه چوب اند و نوک آنها منبع تابش نور و حسگر یا دیود حساس به نور را در خود جای داده است. برای خواندن یک بارکد، کاربر نوک بارکدخوان قلمی را با یک حرکت یکنواخت روی میله های بارکد روی میله های بارکد چاپ شده میکشد. میله های سیاه بارکد نور را جذب کرده و فاصله های خالی یا سفید رنگ نور را بازتاب میدهند. حسگر بارکد خوان شدت نور را اندازه گیری کرده و یک ولتاژ موج مانند ایجاد میکند. معمولا بارکدخوانهای قلمی قیمت پایین تری نسبت به سایر بارکدخوانها دارند و برای مدیریت موجودی انبار بسیار مناسب اند. البته استفاده از آن چندان مرسوم نیست زیرا از آنجایی که نوک این بارکدخوانها باید مستقیما توسط کاربر روی بارکد کشیده شود، احتمال بروز خطای انسانی زیاد است.

بارکدخوان لیزری (laser scanner): بارکدخوانهای لیزری از محبوبیت خاصی، به ویژه در فروشگاه های خرده فروشی و در نقطه فروش(جایی که هزینه اجناس خریداری شده توسط مشتری پرداخت و به او تحویل داده میشود) دارند. این نوع بارکدخوان ها هم به صورت دستی و هم نصبی موجوداند و استفاده از آنها بسیار آسان است. همچنین بسته به نوع دستگاه، توانایی خواندن بارکد از فاصله 15 س.م تا 80 س.م را دارند. بارکدخوانهای لیزری از لیزر به عنوان منبع نور استفاده میکنند. یک آینه نوسانی یا پاندولی ولی یک منشور دوار اشعه لیزر را که به صورت رفت و برگشت به بارکد تاییده میشود، اسکن میکند. حسگر داخل اسکنر، شدت نور منعکس شده از فضاهای سفید بارکد را اندازه گیری میکند و با ایجاد فرکانس خاص، اطلاعات دریافتی را به داده های دیجیتالی تبدیل میکند.

بارکدخوان CCD: مخفف charge based reader که صدها حسگر نوری در یک ردیف قرار گرفته اند که باهم مثل یک حسگر حساس به نور واحد عمل کرده و شدت نور را که از الگوی بارکد بازتاب میابد اندازه گیری میکنند. هریک از حسگرهای ریز یک الگوی ولتاژی ایجاد میکنند و دستگاه بارکدخوان تک تک این الگوها را در قالب یک الگوی واحد که منطبق با بارکد درحال اسکن است، جمع آوری میکند. برخلاف بارکدخوانهای قلمی و لیزری، بارکدخوانهای CCD متکی به منبع نور داخلی نیستند. این اسکنرها از دقت بسیار بالایی برخوردارند. و در خرده فروشی ها و فروشگاه ها کاربرد زیادی دارند. اما یکی از معایب آنها این است که برای اسکن کردن بارکد باید به آن نزدیک شوند. ضمنا نمیتوانند بارکدهایی را که از ردیف حسگر آنها بزرگتر یا طولانی تر باشند را اسکن کنند.

بارکدخوان مبتنی بر دوربین camera based reader که این نوع بارکدخوانها از یک دوربین ویدیوئی کوچک برای گرفتن تصویر بارکد استفاده میکنند. این دستگاه ها از فناوری پیشرفته پردازش دیجیتالی برای رمزگشایی بارکدها کمک میگیرند. فناوری به کار رفته در این بارکدخوانها شبیه به بارکدخوانهای CCD است. با این تفاوت که در اسکنرهای CCD، حسگرها در یک خط چیده شده اند ولی در بارکدخوان های دوربینی از چینش حسگرهای دوبعدی استفاده میشود. این موضوع به اسکنر این قابلیت را میدهد که از بارکد یک تصویر تولید کند. این نوع بارکدخوانها استقرار آسان، خوانش سریع بارکدهای یک بعدی و دوبعدی را ممکن میسازند و همه جهته چنان قدرتمند اند که به آسانی هر بارکدی را حتی اگر به درستی مقابلش قرار نگرفته باشد، اسکن کنند. برخلاف بارکدخوانهای لیزری این نوع بارکدخوانها هیچ قطعه متحرکی ندارند که به معنی دوام و ماندگاری بیشتر این نوع اسکنرها میباشد. همچنین قدرت خواندن حجم اطلاعات بیشتری را نسبت به سایر بارکدخوان ها دارند.

مزایا:

_ثبت و ذخیره دقیق و سریع داده ها

_کاهش خطای انسانی

_خودکارسازی فرایندها و کاهش هزینه های نیروی انسانی

_انتقال درجا و بیدرنگ اطلاعات

You may also like

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

18 + شش =