پرینتر جوهر افشان چیست؟

چاپگرهای جوهرافشان همانگونه که از نام آنان مشخص است، دارای افشانک های بسیار کوچکی می باشند که برای ایجاد تصاویر، قطرات بسیار کوچکی از جوهر را بر روی کاغذ می‌پاشد. در واقع این پرینترها با پاشیدن ذرات جوهر که معمولا مایع است بر روی سطح کاغذ تصویر مورد نظر ما را میسازد.
بدین منظور از روشهای متفاوتی استفاده می گردد . در برخی از چاپگرهای جوهرافشان نظیر Canon’s BubbleJet از جوهر داغ شده و در برخی نمونه های دیگر نظیر Epson’s Stylus از هدهای چاپ پیزو الکتریک استفاده می گردد.

این چاپگرها معمولاً ساختار پیچیده ای ندارند و تقریباً همه انواع آنها دارای یک مکانیسم هد چاپ، حرکت دادن هد و اجزای حرکت کاغذ است. این چاپگرها اصولاً جوهر را از میان یکسری مجرای بسیار ریز خارج کرده و روی کاغذ منتقل می کنند. فرایند انتقال جوهر را با روش های مکانیکی و یا مبتنی بر گرما انجام می‌دهند. در چاپگرهایی که از روش گرمایی استفاده می‌کنند یکسری مقاومت ریز در انتهای هر کدام از مجراهای انتقال جوهر قرار می‌دهند. این مقاومت ها جوهر موجود در لوله را تحریک کرده و یک حباب بسیار ریز هوا را ایجاد می کنند که قطره ای کوچک از جوهر را به بیرون هدایت می‌کند. چاپگرهایی که به صورت مکانیکی عمل می‌کنند نیز همین کار را انجام می‌دهند اما به وسیله نیرویی که هد بر جوهر وارد می‌کند.

انواع پرینتر های جوهر افشان:

چاپگرهای جوهرافشان به دو دسته الف ) خانگی یا اداری و ب ) صنعتی تقسیم میشوند که در مدل خانگی آنها کاغذ و هد چاپگر حرکت میکنند و در مدل صنعتی آنها هد ثابت و محصول از زیر هد حرکت میکند. در این نوع چاپگرها از یک کارتریج بعنوان منبع رنگ استفاده می‌کنند. این کارتریج بر روی صفحه‌ای که قرار است روی آن عمل چاپ انجام شود حرکت می‌کند و جوهر از نازل‌های بسیار ریز آن بر روی صفحه می‌ریزد و عمل چاپ انجام می‌شود.

اجزای تشکیل دهنده پرینترهای جوهر افشان:

یک چاپگر جوهرافشان از بخش های هد ، کلاهک پمپ، پمپ، حامل هد ، کاست کاغذ، برد تغذیه و برد اصلی تشکیل شده است که در اینجا به شرح عملکرد هر یک از آنها می پردازیم :

هد

هد که مهمترین المان در یک چاپگر جوهرافشان محسوب می شود، دارای مجموعه ای از افشانک ها بوده که قطرات بسیار ریز جوهر را بر روی کاغذ پخش می کنند.

کارتریج

جوهر در جعبه های مخصوصی نگهداری می‌شود که Ink cartridge نام دارند. در بیشتر چاپگرهای جوهرافشان امروزی چهار مورد از این کارتریج ها وجود دارد که هر کدام یکی از سه رنگ اصلی قرمز و زرد و آبی و یکی نیز رنگ سیاه را نگه می‌دارد. دلیل وجود یک رنگ سیاه جداگانه این است که حتی چاپگرهای رنگی هم غالباً از رنگ سیاه بیشتر از رنگ‌های دیگر استفاده می کنند. بعضی از انواع چاپگرهای جوهرپاش نیز وجود دارند که فقط یک کاتریج با هر سه رنگ دارند.

سیستم حرکت هد

یک موتور باعث حرکت سیستم هد ( هد چاپ و کارتریج های مربوطه ) در طول کاغذ می گردد. برخی از چاپگرها دارای یک نوع خاص موتور برای پارک نمودن سیستم هد در زمان عدم استفاده از چاپگر می باشند. بدین ترتیب سیستم هد پس از پارک شدن، بصورت تصادفی حرکت نخواهند کرد . دستگاه هد، از طریق یک تسمه به موتور Stepper متصل می گردد که با حرکت دادن تسمه توسط موتور سیستم هد نیز حرکت می کند.این مکانیزم درست مانند آن چیزی است که در چاپگرهای سوزنی اتفاق می افتد. این سیستم حرکت در پلاتر ها به وضوح قابل مشاهده است.

کلاهک پمپ

وظیفه کلاهک پمپ جلوگیری از خشک شدن نازل های هد و همچنین عمل clean کردن هد می‌باشد. که برای Clean کردن هد ۴ نوع پاک کردن وجود دارد که یک حالت Normal Cleaning و دو حالت Forced Cleaning است که یکی از آنها مخصوص مقادیر زیاد جوهر می‌باشد. و حالت سوم open cleaning است که بسیار سریع صورت می‌گیرد. میله تثبیت کننده : سیستم هد، از یک میله تثبیت کننده به منظور اطمینان از ثبات و استحکام هد در زمان حرکت، استفاده می نماید. دستگاه تغذیه کاغذ : این دستگاه همانند چاپگرهای سوزنی از سه بخش مجزای سینی، غلطک ها و موتور حرکتی تشکیل شده است. اغلب چاپگرهای جوهرافشان دارای یک سینی به منظور قرار دادن کاغذ می باشند اما برخی دیگر از چاپگرها از یک Feeder استفاده می نمایند. با استفاده از مجموعه ای غلتک، کاغذ های موجود در سینی و یا Feeder به داخل چاپگر هدایت می شوند تا هد عمل چاپ را بر روی آنها انجام دهد. موتور و سیستم مکانیکی تغذیه کاغذ غلتک ها را به منظور حرکت کاغذ به میزان موردنیاز، به حرکت در می آورند.

منبع تغذیه

چاپگرهای جوهرافشان درست همانند چاپگرهای سوزنی دارای یک منبع تغذیه برق سوییچینگ برای خود می باشند که ساختار آن همانند ساختار منابع تغذیه چاپگرهای سوزنی است و تنها تفاوت آنها در تامین ولتاژهای مورد نیاز برای کار چاپگرها خصوصا در قسمت عملکرد هد آنهاست.

برد اصلی

برد اصلی که در واقع مدار کنترل عملیات چاپ می باشد تمام عناصر مکانیکی موجود در چاپگر را کنترل کرده و از این طریق اطلاعات واصله از کامپیوتر را بر صفحه کاغذ چاپ می کند.این قسمت توسط پورت به کامپیوتر متصل است که در این میان پورت موازی همچنان از متداولترین روش های ارتباط محسوب می شود . چاپگرهای جدید، از پورت USB نیز استفاده می نمایند. برخی از چاپگرها نیز ممکن است از طریق پورت سریال و یا پورت SCSI به کامپیوتر متصل گردند.

سنسورها

این چاپگرها از سنسورهای حس کاغذ PE، سنسور کاست کاغذ ASF، سنسور مخزن جوهر CSIC، سنسور حرارتی هد Thermistor، PF Motor Encoder و CR Motor Encoder تشکیل شده است. همانگونه که مشخص است سنسورها درست مانند سنسورهای چاپگرهای سوزنی می باشند و همان وظایف را انجام می دهند فقط با این تفاوت که در اینجا برای اطمینان از موجود بودن جوهر برای چاپ باید میزان آن توسط یک سنسور اندازه گیری شود.

نحوه عملکرد پرینتر های جوهر افشان در هنگام چاپ

پس از فعال نمودن چاپ در نرم افزارهای مربوطه، با ارسال اطلاعات به چاپگر عملیات چاپ انجام می شود که مراحل آن به شرح زیر است :

  1. درمرحله اول اطلاعات مورد نظر از طریق نرم افزار مربوطه برای درایور چاپگر ارسال می گردد. درایور، اطلاعات دریافتی را بگونه ای ترجمه خواهد کرد که برای چاپگر قابل فهم باشند. در این مرحله درایور بررسی خواهد کرد که آیا چاپگر برای عملیات چاپ آماده است یا نه.سپس اطلاعات مورد نظر توسط درایور از طریق پورت مربوطه در اختیار چاپگر قرار داده می شود.
  2. درمرحله دوم چاپگر اطلاعات ارسال شده توسط کامپیوتر را دریافت و بخشی از آنها را در یک بافر ذخیره می نماید. اندازه حافظه فوق می تواند محدوده ای از ۵۱۲ کیلوبایت تا ۱۶ مگابایت را شامل گردد. محدوده فوق بستگی به نوع چاپگر دارد.بدیهی است هر اندازه که میزان بافر فوق زیاد باشد، امکان استقرار چندین سند برای چاپ فراهم خواهد شد.
  3. درمرحله سوم مدار کنترل کننده با فعال کردن موتور stepper به منظور تغذیه کاغذ، کاغذ را تا محل استقرار مناسب برای چاپ هدایت می کند. در این مرحله غلتک ها بحرکت در آمده و یک کاغذ از مخزن مربوطه ( سینی و یا Feeder) درون چاپگر و به سرخط شروع چاپ کشانده می شود.
  4. درمرحله چهارم پس از تغذیه کاغذ و استقرار آن در محل مربوطه، موتور stepper با استفاده از تسمه مربوطه باعث حرکت دستگاه هد در طول صفحه می شود. حرکت گام به گام موتور stepper باعث تزریق جوهر از طریق افشانک های مربوطه در طول کاغذ می گردد. در هر ایستگاه تزریق، قطرات متعددی بر روی کاغذ قرار می گیرد. در انتهای هرفاز، کاغذ به میزان بسیار اندکی ( کسری از یک اینچ ) بسمت جلو کشانده می شود. فرآیند فوق تا تکمیل چاپ تمام صفحه تکرار خواهد شد.
  5. درمرحله پنجم پس از اتمام عملیات چاپ، هد چاپگر به منظور ممانعت در مقابل حرکات تصادفی و آسیب های احتمالی پارک می گردد. در صورتیکه چاپگر برای مدت زمانی بیکار باشد، بصورت خودکار عملیات پاکسازی هد انجام خواهد شد. پس از اتمام عملیات فوق که Clean Cycle نیز نامیده می شود، چاپگر آماده چاپ درخواست های جدید خواهد شد.
  6. مزایا و معایب پرینترهای جوهر افشان:

    مزایای پرینتر های جوهر افشان:

    ۱-      قیمت اولیه پایین

    ۲-      توانایی خیلی زیاد در ترکیب رنگهای مختلف و چاپ دامنه وسیع طیف رنگها

    ۳-      کیفیت بالای چاپ

    ۴-      سازگاری با بیشتر انواع کاغذ و لیبل

    ۵-      قابلیت چاپ روی CD در برخی مدل های تعریف شده

    ۶-      تنوع زیاد مدل ها و قیمت نسبتا پایین در سایز A3

    ۷-      تنوع زیاد و قیمت پایین در مدل های چند کاره

    معایب پرینتر های جوهر افشان:

    ۱-      هزینه مواد مصرفی بالا

    ۲-      هزینه نگهداری نسبتا بالا

    ۳-      عدم سهولت برای نگهداری بلند مدت

    ۴-      هزینه تعمیرات بالا نسبت به قیمت خرید دستگاه

    ۵-      استهلاک بالاتر نسبت به میزان کارکرد

    ۶-      خشک شدن و لطمات بعدی هد (Head) در اثر عدم استفاده از دستگاه در دوره زمانی تقریبا کوتاه

    با توجه به فاکتورهای بالا برای چاپ عکس در سطح حرفه ای، طراحی اولیه برای ارسال به چاپخانه و برای دستیابی به رنگهای خاص و دارای شباهت زیاد به رنگ اصلی دستگاه جوهر افشان پیشنهاد می گردد.